5 saveta za uspešan prvi radni dan

Blog Objavljeno:  23.04.2019

Već ste se sreli sa svojim regruterom i postigli prvu pobedu,posao je vaš! Međutim, plašite se svog prvog radnog dana i šetate se uznemirenim koracima. Ne brinite, ova situacija je veoma česta i događa se gotovo svima. Ali mi imamo ključ da prevaziđete sitaciju i dobijete još jedno iskustvo. Dajemo vam 5 saveta kako bi vaš prvi radni dan bio uspešan.

Kako se pripremiti pre nego što započnete novi posao?

Kakav će ti biti novi šef?  Koja radna sredina će vladati u kompaniji? Kako će vas vaše kolege prihvatiti? Hoćete li znati kako to da radite? Sva ova pitanja prolaze kroz glavu većini ljudi koji dobijaju novi posao.

U stvari, ankete su sprovedene po ovom pitanju i rezultati ne ostavljaju prostora za sumnju. Oko 70% zaposlenih oseća više straha od svog prvog radnog dana nego od intervjua za izbor.

Dakle, ako ste pripravnik ili ste na poziciji direktora, dokazano je da većina nas prolazi kroz ovu situaciju. Utisak da delimo prostor sa novim šefom ili kolegama, kao i strah od nepoznatog nas preovladava.

Uprkos tome, možete se pripremiti za taj trenutak čak i pre nego što stignete na prvi dan rada. Kao opšte pravilo, kada prođete kroz proces selekcije, potrebno je neko vreme dok ne počnete da radite.

Iskoristite prednosti tih nekoliko dana da se informišete o kompaniji, njenoj korporativnoj politici, imidžu brenda, o tome šta drugi radnici misle.

Koristite internet i društvene mreže, biće vam veoma korisno da pronađete interesantne podatke. Što više informacija imate, manje ćete imani neizvesnosti i moći ćete da se suočite sa prvim danom sa mnogo manje problema.

Top 5 saveta da imate uspešan prvi radni dan

Kao prvo,morate misliti da ste prošli sve intervjue i da ste se pokazali kao osoba koja je izabrana da zauzme poziciju. To znači da su videli u Vama kvalitete koje odgovaraju profilu koji su tražili i da veruju da ste Vi prava osoba za taj posao.

Zato pojačajte svoje samopouzdanje.

1.TAČNOST –  Najpogodnija stvar za prvi radni dan jeste da ste u svojoj novoj kompaniji nekoliko minuta ranije pre ulaska. Ovo je ojačati vaše samopouzdanje i neće pojačati vašu ankcioznost zbog kašnjenja.

2.ODEĆA – Ako ste imali intervju u kompaniji, možda ste mogli videti kako su ostali radnici bili obučeni. Pokušajte da kopirate taj stil (neobavezno,formalno,klasično..). Ako niste imali tu priliku,nemojte se plašiti da pitate pre prvog dana kakav je kodeks oblačenja vaše nove kompanije.

3.HVATAJTE BELEŠKE – Budite spremni sa mobilnim telefonom ili jednostavim blokčetom i vodite beleške o važnim podacima: lozinka, rasporedi, rutine.. I naravno, nemojte se plašiti da pitate bilo šta.

4.PREDISPOZICIJA – Održavajte proaktivan stav za učenje. Budite zainteresovani za detalje o poziciji i saznajte o ciljevima kompanije.

5.PRONAĐITE SEBE – Potrudite se da zapamtite imena vaših nadređenih i kolega sa kojima ćete često raditi. Takođe, pronađite svako mesto gde se nalazi u kompaniji, kancelariju šefa, sala za sastanke, mesto za fotokopiranje,kafeterija..

PREVAZIĐITE SVOJE STRAHOVE

Pored ovih saveta,veoma je važno da prevaziđete sopstvene strahove. Ako to ne učinite, moći ćete samo da balansirate svoju vrednost i smanjite vaše samopouzdanje. Mislite da ćete za nekoliko dana biti intergirani i da prolazite kroz prolaznu situaciju.

Najverovatnije, kada stignete u novu kompaniju, za nekoliko minuta međusobnog odnosa sa ostatkom kolega, nervoza će nestati i mir će zauzeti vaš prostor.

Ne zaboravite, u svakom trenutku,da je to vaš prvi dan rada. To znači da su Vam verovali i da ste kvalifikovani da to izvedete.