Moje CEO for One Month iskustvo

Blog Objavljeno:  14.03.2019

Razgovor sa Andrijanom Janković, CEO for One Month 2017

Naša CEO for One Month nas je posetila nakon dve godine – na svoje pređašnje radno mesto došla je puna pozitivne energije, sa širokim osmehom pozdravila se sa bivšim kolegama, i prepuna nostalgičnih uspomena naslonila se u svojoj nekadašnjoj stolici i razgledala.

A: Neverovatno je to da nakon dve godine ulazim ponovo u kancelariju, i kao da je sve isto, a zapravo čak ni ja nisam ista; i imam utisak kao da sam ovde provela nekoliko godina, a ne samo mesec dana.

M: Hajde da tvoju priču čujemo od početka – prvo, šta te je privuklo da se prijaviš?

A: Bilo mi je veoma ambiciozno i izazovno da zamislim sebe u ulozi CEO-a jedne kompanije, obzirom da sam još uvek bila student. Moje interesovanje u to vreme bilo je veoma široko, pa nisam puno razmišljala kada sam kliknula na prijavu. Međutim, kada sam videla da se prijava sastoji od nekoliko obaveznih koraka, prekinula sam sa popunjavanjem jer sam mislila da će mi oduzeti puno vremena. Kada sam došla kući ponovo sam krenula da razmišljam o tome, i sa lakoćom završila prijavu koja me je u početku brinula.

M: Nakon toga sledi poziv i niz intervjua. Kako si se tu snašla?

A: Intervjue sam prošla bez prepreka. Onda je došao red na „timski assesment“, gde sam se našla oči u oči sa drugim kandidatima. Našli su se tu i pravnici, i profesori književnosti, i naizgled svi prepuni nekih „skill-ova“ i tajnih oružja. To je bio prvi trenutak kada sam osetila zabrinutost i jaku želju da se dokažem i pokažem. Nije isto kada se borite sami i naravno verujete u sebe i svoje veštine, i kada vidite oko sebe talentovane mlade ljude, koji su od vas bolji u matematici, engleskom ili nečemu drugom. Tada osetite pravu takmičarsku atmosferu. Zato je prvi trenutak, kada mi je saopšteno da sam pobednik, bio ogroman nalet samopouzdanja.

M: Kako su tekli tvoji dani CEO mandata?

A: Prva nedelja protekla je u opuštenijem upoznavanju sa menadžerskim timom i njihovim aktivnostima. Onda su polako krenuli sastanci… Zanimljivo je to da su me klijenti sa velikim interesovanjem pitali šta tačno podrazumeva moja pozicija, i nakon mog objašnjenja, oduševljeno dali svoju podršku projektu. Ti sastanci su zapravo i najvažniji deo iskustva – sećam se posebno susreta sa ljudima na visokim pozicijama u Švajcarskoj komori, sa kojima sam imala priliku da porazgovaram na potpuno poslovnom nivou, i čije kontakte i dan danas imam. Sve kontakte koje sam stekla tokom tih mesec dana, verovatno bih sticala za 5 godina rada na nekoj drugoj poziciji. Higlight cele moje „direktorske priče“ i jeste ovaj socijalni aspekt, i upoznavanje ljudi koji su u tom trenutku bili „van moje lige“.

M: Da li su se tvoje aktivnosti poklopile sa tvojim ličnim interesovanjima?

A: Moram priznati da sam neka svoja interesovanja otkrila tek tokom ovog perioda. Obzirom da sam tada bila student ekonomskog fakulteta, bilo bi očekivano da su me najviše privukli departmani payroll i finansije. Naprotiv, najinteresantnija mi je bila prodaja, zbog čega sam najviše vremena provodila upravo sa kolegama iz sales-a, učila uz njih, i, što mi je najviše značilo, dobila vetar u leđa u vidu potvrde da posedujem kvalitete koji su neophodni za taj sektor. To je bila moja prva podrška u poslu, i prva afirmacija mojih sposobnosti koja mi je znatno osnažila samopouzdanje.

M: To znači da si tada odredila svoj karijerni put?

A: Tada sam zapravo potvrdila sama sebi šta želim, ali su i drugi potvrdili da sam u tome dobra. Za mesec dana oprobala sam se u mnogo različitih uloga, što je samo po sebi potpuno ludo iskustvo u pozitivnom smislu, ali sam zato danas u svom poslu dobra, jer posmatram stvari iz više uglova.

M: Na kraju, imaš li poruku za buduće direktore?

A: Ohrabrila bih sve mlade da iskoriste ovu priliku – 5 minuta truda, koliko je potrebno da se popuni prijava, može doneti dugoročne rezultate. Imam jednu priču za kraj – strašno je bilo, a prijalo samopouzdanju, kada su mi nakon jednog pokazivanja rekli da sednem ispred kompjutera, otvorili Oracle (program) i dali da popunjavam finansijske izveštaje. Tada sam osetila veliko poverenje od strane Adecco-a, ali i podsticaj, i shvatila veličinu celog ovog projekta.

Iskoristite vašu priliku i prijavite se na https://www.ceofor1month.com/register/