Ovo su najčešće greške u pisanju CV-a koje Vas sprečavaju u potrazi za poslom iz snova

Blog Objavljeno:  04.03.2019

Već znate kako da kreirate savršenu biografiju, ali da li ste sigurni da ne pravite neku od najuobičajnih grešaka? Čitajte dalje kako biste saznali!

Potpuno ste se uključili u potragu za poslom, i sastavili ste najbolju moguću biografiju i propratno pismo. Uprkos tome, vreme proazi, i ne dobijate poziv na intervju. Da li niste dovoljno dobri? Nipošto! Možda je u pitanju to što Vaš CV sadrži neke od ovih najčešćih grešaka.

Top 7 najčešćih grešaka u pisanju CV-a:

  1. Previše klišea? Kada sastavljate CV, važno je da ne opišete svoje veštine tako da zvuče kao kliše. U suprotnom, to Vas može koštati posla. Regruteri žele da imaju uvid u Vaše realne sposobnosti. Na primer, umesto “odlične komunikacione veštine” možete precizirati i napisati “realizacija 15 konferencija i 45 projektnij prezentacija”. Vidite razliku?
  2. Loš odabir fonta, vizuelnih efekata ili boja? Obazrivo koristite veličinu slova kako bi sve informacije stale na stranu i kako bi tekst bio što čitljiviji. Naravno, izbegavajte kaligrafske fontove, i umesto toga odaberite Sans serif tipografiju. Što se tiče boja, odaberite samo nekoliko nijansi. Na primer, pokušajte da obijite naslove, podnaslove i grafičke šablone u jednom tonu, dok ćete ostatak teksta ostaviti u crnoj ili sivoj boji.
  3. Vaš CV ne sadrži ključne reči? Ups! Mnoge kompanije korist softvere za filtriranje, te će se Vaš CV automatski odbaciti ukoliko ne poseduje ključne reči u skladu sa pozicijom za koju aplicirate. Na primer, ukoliko se prijavljujete za projektnog menadžera, upravo to su reči koje bi trebalo uključiti nekoliko puta u Vašu biografiju.
  4. Vaš CV nije izrađen po meri? Onda verovatno pravite jednu od najuobičajnijih (i najozbiljnijih) grešaka pri sastavljanju biografije. Regruteri žele da znaju da ste baš Vi osoba koju traže. Pre prijavljivanja na bilo koji konkurs, informišite se. Saznajte koje su osnovne vrednosti kompanije. Pogledajte njihov website i društvene mreže, i bliže se upoznajte sa projektima na kojima rade. Danas mnoge kompanije investiraju puno vremena i resursa u kreiranje onoga što se naziva “kompanijska kultura”. To je skup vrednosti, ciljeva i uverenja koji čine da se kompanije izdvoji od konkurencije i koji pomažu da se zadrži motivacija među zaposlenima. Zato, ako delite neke od tih vrednosti, dodajte ih Vašem CV-u. Na ovaj način ćete zadobiti pažnju kompanijskih regrutera.
  5. Neadekvatan format? Veoma je važno da format Vašeg CV-a bude PDF. Ni Word, a još manje Open Office besplatan softverski format. PDF format zadržava sve informacije na pravom mestu kada primalac otvori fajl. U suprotnom, možete samo zamisliti katastrofu… Tako da, da, ukoliko ne koristite PDF format, pravite još jednu čestu grešku pri predaji Vaše biografije.
  6. Gramatičke i pravopisne greške? Nema izgovora za to. CV mora biti besprekoran u tom smislu. Postarajte se da pročitate cvoju biografiju naglas pre nego što je pošaljete. Pojedini šabloni koji koristite pri izradi imaju i besplatnu opciju provere tipičnih pravopisnih grešaka. Kada je to obavljeno, pošaljite CV prijatelju. Kada pokušavamo da izbegnemo česte greške, drugi par očiju može dobro da dođe.
  7. Da li dodajete netačne informacije? Danas postoji toliko opcija da se provere Vaše reference, nazivi pozicija i njihovo trajanje, kao i to da li su veštine koje ste naveli tačne. Zato nemojte lagati! Informacije koje pružate moraju biti 100% tačne. Povrh toga, ako ste radili na sopstvenim projektima ili volontirali dok ste bili između poslova, i tu informaciju dodajte Vašoj biografiji. Sećate se značaja “kompanijske kulture”? Ovo će pokazati da ste proaktivna osoba i da se Vaše vrednosti zaista podudaraju sa kompanijskim.

Ako želite da dobijete taj razgovor za posao, uvek imajte na umu ove česte greške koje se potkradaju. One su toliko frekventne, da ih nekada možemo i prevideti. Ipak, ukoliko smatrate da je razlog zašto ne dobijate poziv na intervju nedostatak prethodnog iskustva, imamo odlične vesti za Vas. Registracioni formular za učestvovanje u “CEO for One Month” programu Adecco grupe je otvoren. Učešće i sticanje iskustva će nesumnjivo doprineti Vašem profesionalnom razvoju.