Vreme je za radikalne promene u načinu rada

Novosti Objavljeno:  06.09.2021

Objavljeno je drugo izdanje globalne ankete Resetting Normal: Defining the new era of work. Rezultate istraživanja predstavio je izvršni direktor Adecco grupe Alain Dehaze na velikom virtuelnom događaju.

Studija je obuhvatila Argentinu, Belgiju, Brazil, Kanadu, Kinu, Dansku, Finsku, Grčku, Meksiko, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Rumuniju, Švedsku, Švajcarsku, Tursku i Sloveniju. Svi ispitanici imaju između 18 i 60 godina, zaposleni su sa punim radnim vremenom, a njihov rad se odvija u kancelariji.

Rezultati nam tako daju uvid u radne prakse, ponašanje i stavove zaposlenih i pomoći će organizacijama da se prilagode i razvijaju u pravom smeru.

Evo ključnih zaključaka istraživanja:

Hibridni rad ne smanjuje produktivnost

Svaki pojedinac je priča za sebe. Preduzeća i menadžeri moraju da pronađu ravnotežu između rada na daljinu i rada u kancelariji i da se pomire sa činjenicom da ne postoji idealno rešenje koje odgovara svima. Zato je potrebno pojedinačno pristupiti svakom zaposlenom i pronaći personalizovano rešenje koje donosi zadovoljstvo za obe strane.

Stvara se potreba za kraćom radnom nedeljom

Ljudi žele da rade pametnije, a ne duže. Održavanje fleksibilnosti i autonomije u procesu rada daje im slobodu i sigurnost da mogu da se razvijaju unutar kompanije u kojoj posluju. Preduzeća moraju da razviju kulturu poverenja kako bi išla u korak sa vremenom.

Dobar lider mora da veruje zaposlenima

Poslovni lideri moraju biti da budu sposobni da promovišu dobru kulturu i održavaju timski rad. Moraju da veruju zaposlenima kako bi posao obavili dobro, izrazili empatiju i obezbedili bezbedno psihološko okruženje.

Statistika iz izveštaja:

  • Zaposleni sada žele da rade 53% vremena na daljinu, a 47% u kancelariji.
  • Globalni prosek zaposlenih koji imaju svu potrebnu opremu za rad od kuće je 71%.
  • Čak 42% zaposlenih se oseća neprijatno pri povratku na posao u kancelariji.
  • 72% ispitanika želi da skrati radnu nedelju jer smatra da posao može da obavi za manje od 40 sati.

 

Ceo izveštaj možete da preuzmete na linku.